taopatch+parkinson

Сред патологиите, определени като „нарушения на движението“, болестта на Паркинсон е най-често срещаната с около 10 милиона случая в света, като най-силно засяга хората на средна възраст. Честотата на болестта на Паркинсон се увеличава с възрастта, но приблизително 4% от хората с тази болест са диагностицирани преди 50-годишна възраст. Мъжете са 1,5 пъти по-склонни да развиват болест на Паркинсон, отколкото жените.

Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване, което засяга дълбоките области на мозъка (базалните ганглии), участващи в правилното изпълнение на движенията.

Въпреки че причините за болестта на Паркинсон все още не са дефинирани, се смята, че много фактори допринасят за нейното развитие. Сред тези фактори са: генетиката, излагане на химически токсини и тежки метали, автоимунни заболявания. 

Досега не е открито лечение, способно да спре хода на болестта. Въпреки това, се провежда лечение, което може да забави развитието и да се справи със симптомите й.

Най-честите симптоми, които първоначално се появяват при болните, са:

 • Тремор
 • Намалена сръчност при фините движения
 • Намаляване силата на гласа
 • Намалена изразителност на лицето
 • Смущения на съня
 • Намалено обоняние
 • Нарушения при функционирането на автономната нервна система (напр. запек, повишено или понижено потене, сексуална дисфункция, себореен дерматит)
 • Общо усещане за слабост, неразположение или лесна умора
 • Депресия или анхедония
 • Забавено мислене

Обичайно, характеристиките на моторните симптоми са:

 • Обикновено кинетичните характерни симптоми започват асиметрично
 • Най-честият първоначален симптом е тремор в покой на горния крайник
 • По време на заболяването пациентите изпитват прогресивна брадикинезия, скованост и нарушения на ходенето
 • Позата при стоене прогресивно става приведена и ходенето се извършва на малки стъпки
 • В напреднал стадий има и смущение в равновесието

Диагностицирането  на болестта на Паркинсон се извършва клинично, с преглед и провеждане на неврологични тестове.  Терапевтичният подход се основава на симптоматичното лечение на моторните симптоми. При днешните стандарти се постига контрол на болестта в продължение на доста години.

През последните години се използват лекарства за забавяне на развитието на немоторните симптоми като лесната уморяемост, еректилната дисфункция, запека, безсънието и др. Пациентите с болестта на Паркинсон могат да се възползват от интензивна рехабилитационна програма, физиотерапия, ерготерапията и други методи, с които да подобрят качеството си на живот – походката, баланса и гъвкавостта, но и немоторните симптоми.

Нови методи за стимулиране като нанотехнологията Taopatch® дават много добри резултати при пациенти с Паркинсон. Активирано с телесна топлина, това медицинско устройство (с размер на монета, което може да се носи през целия ден) излъчва терапевтични светлинни дължини на вълните, необходими за здравето и благополучието на тялото. Клетките се подлагат на светлинна терапия, стимулират се и произвеждат повече енергия, която се разпределя в тялото. Това носи различни ползи, включително по-добра комуникация между периферните рецептори и централната нервна система.

Taopatch® подобрява стойката и движението, като въздейства върху проприоцептивната система. В резултат на това се подобрява баланса на тялото, отпускат се скованите мускули, постига се по-плавно движение и се редуцират болките, причинени от неправилна стойка. Освен това се подобрява способността на тялото да освобождава невротрансмитери, които противодействат на стреса.

Наскоро Tao Technologies подписа споразумение с Comitato Italiano Associazioni Parkinson за проследяване на пациенти и в момента се провеждат първите проучвания, които ще бъдат основа за научна публикация за ефектите на Taopatch® върху болни от Паркинсон.

Видеа, показващи резултати „преди“ и „след“ поставяне на Taopatch® от хора с болест на Паркинсон, в допълнение към провежданото им лечение и физиотерапия.