Лятото и витамин Д

Тялото ни се храни със светлина! Излагайте се на слънце, за да подсилите имунната си система и не само! Като при растенията и всички живи същества, нашият биологичен баланс се върти около светлината. Тя действа като фотостимулатор за нашето тяло, регулирайки метаболитните ни ритми и производството на хормони.

Кожата, нашият най-голям орган, поглъща светлина, предизвиквайки „фотосинтеза“, стимулира клетките да произвеждат повече енергия и активира защитните хормони, които ни поддържат здрави. Един от тези хормони е Витамин Д, който се синтезира в тялото от пряка слънчева светлина. Активиран от определена дължина на вълната (синя светлина, част от полезната ултравиолетова светлина), Витамин D е важен за много аспекти на човешкото здраве.

vit-d-strukturaВитамин D е съставен от група молекули (прохормони), представяви главно под формата на витамин D2 (ергокалциферол) и витамин D3 (известен също като холекалциферол). Когато активната форма на витамина (калцитриол) се свърже със специфичен рецептор, намиращ се на клетъчната повърхност, той може да изпълнява своето действие, допринасяйки за правилното функциониране на костния метаболизъм.

Свързан с други рецептори, открити в други видове клетки, като тези в имунната система, стомаха, бъбреците, простатата и мозъка, Витамин Д има благоприятен ефект.

Витамин D е в състояние да абсорбира калций, основен елемент за силна скелетна система. Според множество проучвания, той подобрява минералната плътност на костите. По този начин помага за предотвратяване на фрактури при възрастни хора и жени след менопауза, и е важен за подпомагане на правилното развитие на децата. Играе и важна роля за контролиране на възпалението и имунната система, регулирайки различни органи и системи.

Причината да се свързва с летния период е проста: слънчевата радиация е необходима за синтеза на витамина в кожата. Чрез излагане на UVB лъчи, мазнина, подобна на холестерола, се трансформира във Витамин D. Веднъж произведен в кожата или абсорбиран в червата, той преминава в кръвта. Тук специфичен протеин го пренася до черния дроб и бъбреците, където се активира.

Той е толкова жизненоважен, че липсата му се свързва със заболявания като диабет, паркинсон, множествена склероза, алцхаймер, астма, сърдечно-съдови и автоимунни заболявания (като диабет тип 1, системен лупус еритематозус).

Интересът към Витамин Д се увеличи и покрай пандемията, тъй като много изследователи започнаха да изучават потенциалното му въздействие в отговор на COVID-19.

За разлика от други витамини, съдържанието на Витамин Д в храните, с изключение на маслото от черен дроб на треска, е ниско. Намира се само в някои мазни риби, мляко и производни, яйца, черен дроб и зелени зеленчуци.

слънце и витамин дСпоред оценки на Istituto Superiore di Sanità, 90% от необходимата ни доза се набавя от излагането на слънце. Оптималната за целта „слънчева баня“  трябва да е по 20 минути при изгрев, залез и през централните часове (в по-хладните месеци), без риза, всеки ден. Има променливи обаче, които намаляват благоприятния ефект – географска ширина, облачност, възраст и др.

Заседналият начин на живот води до все по-малко часове на открито. Това причинява все по-често срещан дефицит на витамин Д. Ефективен начин за компенсирането му е използването на устройствата Taopatch®. С излъчване на различни видове терапевтична светлина, те са в състояние да подхранват тялото с фотони, които благоприятстват производството на Витамин D.

Taopatch® се активират от телесната топлина (инфрачервена светлина), произвеждайки дължини на вълните с терапевтичен ефект, ценна храна за клетъчния метаболизъм.

Както вече видяхме, когато нашите клетки получат определена светлина, се стимулират да произвеждат повече аденозинтрифосфат. С правилната дължина на вълната, полезна за производството на Витамин D, Т-лимфоцитът (левкоцит, който играе основна роля за имунната система) достига целта си по-бързо, произвеждайки хранителни вещества.

Може да се каже, че Taopatch® е устройство за лазерна терапия с ниска доза, което използва светлина, за да произвежда светлина. Той подобрява метаболизма и съня, и поставен върху невралгични точки, също така позволява проприоцептивно-постурален ребаланс. Всички тези предимства и много други произтичат от светлината, която тялото ни получава от Taopatch®.

Всъщност ние се храним със светлина. Светлината е витаминът или добавката, от която се нуждаем, за да сме здрави по всяко време. Лятото е сезонът за презареждане, но Taopatch ® е нанотехнологията, която ни зарежда през цялата година.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте.