биохакинг

биохакингБиохакингът е все по-често използван термин, който описва поредица от действия, насочени към оптимизиране на здравето и качеството на живот, и превенция на заболяванията. Става дума за стратегии за подобряване дейността на клетките, мозъка и метаболизма, като хранене, спортуване, медитация и др.

Taopatch® е една от най-ефективните техники за подобряване на качеството на живот. Ако носите нашето медицинско устройство Taopatch®, Вие вече правите биохакинг, защото подобрявате качеството си на живот без химия. Taopatch – Human Upgrade Device, чрез излъчваните терапевтични светлинни вълни подобрява комуникацията между клетките и „ъпгрейдва“ нашия биологичен софтуер.

За да изследваме други техники за биохакинг, първо трябва да имаме предвид, че нашето тяло е еднакво повлияно както от нашия генетичен отпечатък, така и от околната среда. Под околна среда се разбира мястото, на което живеем, но и начина, по който го правим. Това включва фактори като: нашите навици, избора на храна, позите (стойката) които ежедневно заемаме, физическата ни активност и нивото ни на стрес.

Околната среда определя проявата на гените ни (епигенетика). Много от малките генетични дефекти, свързани с най-често срещаните метаболитни заболявания, могат да бъдат компенсирани чрез стратегии за здравословен начин на живот. Следователно, промените в нашите навици могат да бъдат определени като стратегия за биохакинг, тоест метод, способен да промени „операционната ни система“.

Промяната на ежедневните навици помага за пренаписване на метаболизма. Както е казал немският философ Лудвиг Фойербах „Ние сме това, което ядем“. Здравето се гради на масата за хранене – правилната и разнообразна диета е най-определящия фактор, за да останем здрави. Храненето е от съществено значение за микробиома – популацията от микроорганизми (бактерии, гъбички, протозои и вируси), които живеят в нашето тяло: върху кожата, в дихателните и пикочните пътища, в урогениталния тракт, но преди всичко в храносмилателната система. Тези микроорганизми зависят от това, което ядем, количеството вода, което пием, добавките и лекарствата, които приемаме. Молекулите, произведени от микробиома, имат способността да модулират проявлението на някои човешки гени. Храната действа върху микробиома и микробиомът работи за поддържане на баланс, който не позволява на болестите да се активират.

Нашите черва са пълни с биоразнообразие, всеки от нас има повече бактерии, отколкото клетки. Можем да разглеждаме нашето тяло като планета, съставена от флора и фауна. И точно като Земята, нашето тяло е планета, която трябва да бъде спасена. За да го предпазим и да се грижим за микробиома, е необходимо да се храним правилно с храни, богати на разтворими и неразтворими растителни фибри.

Разтворимите фибри се намират в значителни количества в боб, нахут, овес, грах, боб, лупина, ечемик, банани, ябълки и цитрусови плодове. Те намаляват способността на организма да абсорбира липидите; помагат за понижаване на нивата на холестерола и кръвната захар; намаляват риска от сърдечни заболявания и увеличат броя на „здравите“ чревни бактерии, които намаляват възпаленията и спомагат за по-доброто храносмилане.

Неразтворимите фибри в значителни количества се намират в зеле, броколи, ядки, зърнени трици, пълнозърнесто брашно, карфиол, зелен фасул, почти всички кореноплодни зеленчуци. Те помагат на тялото да преработва по-добре отпадъците; подобряват здравето на червата; предотвратяват запека и намаляват риска от колоректални заболявания. Няколко проучвания са установили, че популациите с диета с високо съдържание на фибри страдат от по-малко болести и рак.

Отношението разтворими/неразтворими фибри в идеалния случай трябва да е 50/50.

Както видяхме, промяната в навиците се състои в изграждане на нови, но също и в елиминиране на стари и вредни навици, по-специално онези, които убиват нашия микробиом. Ето защо трябва да избягваме: консумация на хлорирана вода (чешмяна вода, защото съдържа бактерии); прекомерна употреба на антибиотици (истински „ядрени бомби“ за микробиома); прием на инхибитори на протонната помпа (влизащи в състава на много лекарства); противовъзпалителни средства; метформин; статини; тютюнопушене.

Разбира се, хидратацията е друг добър навик за биохакинг. Изчислено е, че 70% от заболяванията имат дехидратацията като допринасяща причина. Пиенето на 30 мл вода (стайна температура) на кг телесно тегло на ден помага за регулиране на червата и стимулира метаболизма. Също така насърчава изпразването на стомаха и увеличаване на потока на жлъчка и жлъчни киселини, улеснявайки храносмилането и по-специално усвояването на мастните киселини. Не само това, водата помага за елиминирането на отпадните вещества и токсини, и за пречистване на организма. Не на последно място, мозъкът ни се влияе силно от приема на течности и когато не е добре хидратиран – не работи оптимално.

Не забравяйте да дишате дълбоко – 5 минути диафрагмено вдишване и издишване, е ефективна техника за забавяне на сърдечния ритъм, понижаване или стабилизиране на налягането, като по този начин намалява стреса и повишава психо-физическото благополучие.

Няма да пропуснем и движението. Физическата активност подобрява физическата форма и позволява на сърдечно-съдовата система да внася по-голямо количество кислород в тялото, стимулирайки укрепването на някои мускули и съответно на диафрагмата, която играе важна роля при дишането. Спортуването помага за предотвратяване на метаболитни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания и остеоартрит.

Както виждате, първата стъпка към здравето и превенцията започва с малки корекции в ежедневието ни.

Ние сме това, което ядем, но и това, което решаваме да бъдем!

източник: taopatch.com