новини

На годишните награди Златен глобус, „синя точка“ се появява на китката на Робърт Дауни младши!

Устройство, проектирано и произведено от италианска компания, беше увековечено в официалните снимки на церемонията по награждаването, проведена в Лос Анджелис.
Робърт Дауни Джуниър прибра своя Златен глобус за Опенхаймер, а сред десетките снимки от церемонията по награждаването в Бевърли Хилс най-внимателните нямаше как да не забележат, че на китката на Ironman, когато вдига ръце в знак на победа, се вижда  нещо, което прилича на син стикер. Това не е странност, а по-скоро италианска гордост.

Това е продукт, в резултат от италиански изследвания върху нанотехнологиите и по-специално върху така наречените квантови точки. Продукта представлява лазер, който може да се носи 24 часа в денонощието, за да се бори с всякакъв вид болка. Той е произведен от венецианска компания Tao Technologies:

„Връщах се от коледните празници – сподели изпълнителният директор Фабио Фонтана – когато приятел журналист ми се обади, с новината, че е проследил предаването на живо на събитието и видял Дауни Джуниър да носи мой продукт. Мислех, че се шегува, но след това получих десетки сигнали и разбрах, че всичко е истина. Направих някои проучвания и открих, че Ironman е запален по нанотехнологиите и е създал фондация за изследване на иновативни технологични решения, за екологично спасение на планетата ни.“

Апликатор на китките

Има причина, поради която холивудската звезда е поставила устройството до китките: „Това е много важна точка – обяснява г-н Фонтана – особено в акупунктурата. Всъщност това е точката PC6 (перикард 6), наричана още Господарят на сърцето, има различни приложения, например:

  • против прилошаване при пътуване в автомобил при деца;
  • за регулиране на сърдечния ритъм при колоездене и спортове с продължително интензивно натоварване (плуване, маратон, );
  • но основното й използване е за моменти на силна емоция – идеално за церемония по награждаване, така важна за кариерата на всеки актьор.“

jokovich+taopatchНовак Джокович

На церемонията в Лос Анджелис присъства частичка от Италия, но устройството вече получи важни отзиви. Новак Джокович показа тези устройства на гърдите си на Ролан Гарос през лятото на 2023 г. На пресконференция каза, че иска да стане IronMan с помощта на тази нанотехнология и че това устройство е най-голямата тайна в кариерата му. Апликатора, видян на Уимбълдън, когато той вдигна фланелката си е нашия преносим лазер и снимката обиколи света.

Как действа

„В центъра на технологията са нанотехнологиите и квантовите точки, чиито откриватели наскоро бяха удостоени с Нобелова награда за химия. Това устройство е толкова полезно на постурално и неврологично ниво, че може да се използва и при по-сериозни разстройства. Списанието European Journal of Translational Myology и престижната база данни Pubmed публикуваха изследване, направено от  университета в Палермо, с ръководител професор Джузепе Месина – казва Фонтана. В него се установява, че носимият лазер е полезен за тези, които трябва да се борят с тежки патологии като множествена склероза. Проучването показа, че устройството насърчава повишаване на нивата на витамин D, гарантира статистически значими подобрения в бароподометричните измервания и дава по-голяма сила на захват както с дясната, така и с лявата ръка. Важни резултати, които очевидно ни карат да се гордеем и които демонстрират как светът на нанотехнологиите може да бъде полезен и в областта на медицината“ – заключава г-н Фонтана.

 редакторски екип 11.01.2024 г