BL54 - точка пикочен мехур

Какво е ишиас

Ишиас се нарича състояние, при което има притискане или възпаление на нервните коренчета на най-големият периферен нерв в човешкото тяло – седалищният.

Названието ишиас идва от латинското име на нерва – седалищен нерв – nervus ischiadicus. Най-честите причини за ишиас са например хронични дегенеративни увреждания на поясните гръбначни прешлени и на ставичките и връзките между тях – познати като т.нар. „шипове“ или „ошипяване“ на гръбнака.

Претоварване или травма в областта на кръста – спорт, физическо усилие, повдигане на товари, рязко изправяне или усукване в кръста, простуда също могат да предизвикат ишиас.

Притискане на коренчето на седалищния нерв между два прешлена, при излизането им от гръбначния мозък (радикулит) също може да предизвика ишиас, както и наличието на дискова херния.

Симптомите при ишиас могат да са различни, но най-често водеща е болката.

 • Болка при ишиас
  • Болката при ишиас е ниско в кръста и задната част на седалището
  • Поради притискането на нерва болката при ишиас има много характерно разпространение по хода на нерва по задната част на бедрото към малкия пръст на крака
  • Болката при ишиас може да бъде с различна тежест и продължителност, често появата ѝ е внезапна и се свързва с рязко движение или натоварване на кръста – т. нар. „сецване“ – повдигане на тежък товар от ниска позиция, при изправяне на тялото от наведено положение, усукване в кръста и т.н.
 • Неврологични симптоми при ишиас. Най–често са налице изтръпване на крака, мравучкане, понякога парене в бедрото, страничната повърхност на  подбедрицата към стъпалото и малкия пръст.
 • Често при ишиас се наблюдава и намалена чувствителност на засегнатия кожен участък на крака  – обикновено отслабено или липсващо чувство на допир и натиск.
 • По-рядко при ишиас – при по-тежките състояния, може да има и отслабена мускулна сила в ръцете или краката, нарушения в походката ако причината за ишиас е дискова херния.

Лечение

 • Лечението при ишиас е винаги комплексно и е различно в зависимост от причината за болката.
 • За лечението на ишиас обичайно се комбинират различни лекарствени средства: лекарства за намаляване на болката и възпалението, лекарства за локално приложение на мястото на болката, специализирани лекарства за лечение на хроничната неврологична болка, високи дози В-витамини, които подпомагат възстановяването на периферните нерви, лекарства за намаляване на болката от мускулния спазъм и др.
 • Уместно е при лечение на ишиас да се прилагат и физиотерапия, лечебна физкултура, балнеолечение и др.
 • Хирургичното лечение при ишиас се налага сравнително рядко и винаги трябва да бъде след консултация с невролог, неврохирург или ортопед.

Как се прилага Таопач при ишиас?

Следващото съдържание е само за регистрирани потребители!

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us